کاربرد سنجش از دور در مطالعات برف و یخ

کاربرد سنجش از دور در مطالعات برف و یخ

با کاربرد سنجش از دور در مطالعات برف و یخ آشنایی دارید؟ برف یکی از حالت‌های بارش در مناطق سرد است، اما سنجش از دور چه کاربردهایی می‌تواند داشته باشد؟ برای پاسخ به این سؤالات تا انتها با ما همراه باشید! و حتما ویدیو که در انتها قرار دارد را مشاهده کنید.


برف و بارش برف

یکی از حالت‌های بارندگی در مناطق سرد و کوهستانی، برف است. برف یکی از زیباترین نعمت الهی می‌باشد. در کشور ایران نیز، برف در مناطق سردسیر غرب و ارتفاعات شمالی کشور وجود دارد.


اندازه گیری میزان برف

قبل از اینکه بخواهیم راجع به اندازه‌گیری برف صحبت کنیم! شاید برای شما سؤال باشد که چرا ما اصلاً پارامترهای برف اندازه‌گیری کنیم؟ مگر چه کاربردهایی برای ما خواهد داشت.


چرا پارامترهای برف را اندازه گیری کنیم؟

پیست های اسکی

برف به‌عنوان یکی از نعمت‌های الهی است که اگر مکان‌هایی که بارش برف زیادی دارند را شناسایی کنیم و شرایط برفی و پارامترهای برف آن را مورد بررسی قرار دهیم، می‌توانیم از آن به‌عنوان مرکزهای توریستی استفاده و در راه‌اندازی پیست‌های اسکی از آن استفاده کرد.


 تاثیر بر شارژ آب های زیر زمینی

تغییر میکرو اقلیم‌ها و مدیریت‌های صحیح آن باعث شده که، نگاه ویژه‌ای به شرایط برفی منطقه شود. با تغییر میکرو اقلیم و حتی اقلیم‌ها این امکان وجود دارد که میزان بارش برف به طور چشم‌گیری کاهش پیدا کند. همان بالایی که الان سر کشور ما آمده و میزان بارش برف در مناطق غربی کاهش پیدا کرده است.


با تغییر این میکرو اقلیم‌ها در حال حاضر میزان بارندگی‌ها در کشورها در مدت‌زمان کوتاه خیلی شدید شده است. این نشان می‌دهد که بارش‌های ما به سمت رگباری دارد پیش می‌رود. این حالت رگباری باعث می‌شود که بارش باران مستقیماً تبدیل به رواناب شود و وارد رودخانه‌ها شود و نفوذ کم شود. در نتیجه آنها میزان تراز آب‌های زیرزمینی کاهش می‌یابد.


اما در حالتی که میزان بارش به‌صورت برف زیاد باشد، آب حاصل از ذوب برف فرصت بیشتری برای نفوذ در خاک و شارژ تراز آب‌های زیرزمینی پیدا خواهد کرد. با مطالعه این پوشش برف و پارامترهای آن می‌توان در مدیریت شرایط منطقه بهترین نحو ممکن استفاده کرد.


تغییرات دبی رودخانه و مدیریت آب پشت سدها

با اندازه‌گیری پارامترهای برف می‌توان میزان آب حاصل از ذوب برف را اندازه‌گیری کرد. با اندازه‌گیری آب حاصل از ذوب برف می‌توان مدیریتی جامع در زمینه مدیریت دبی رودخانه و آب ورودی به سدها داشت. البته اندازه‌گیری کاربردهای اندازه‌گیری پارامترهای برف می‌تواند خیلی بیشتر باشد. در این مقاله اشاره کوتاهی به آنها شده است.


ما درباره اینکه اندازه‌گیری پارامترهای برف چه کاربردهای می‌تواند داشته باشد در مقاله کاربرد سنجش از دور در مطالعات برف و یخ، مطالبی ارائه کردیم. الان می‌خواهیم در رابطه با اینکه چگونه این پارامترهای را اندازه‌گیری کنیم صحبت کنیم؟


ایستگاه های هواشناسی

یکی از مرسوم‌ترین روش‌های اندازه‌گیری پارامترهای برف ایستگاه‌های هواشناسی است. این روش جز متداول‌ترین و با دقت ترین روش های اندازه‌گیری پارامترهای برف است. اما یک سری مسائل باعث می‌شود که این روش در همه‌جا جواب ندهد.


عوامل محدود کننده استفاده از ایستگاه های زمینی در مطالعات برف

برف در سطوح بالا بر سطح زمین می‌بارد. این وسعت بالا باعث شده که نتوان از همه نقاط آن نمونه‌برداری کرد. نکته مهم‌تر، تغییرات بالای زمانی و مکانی برف است. این می‌تواند به دلیل شرایط کوهستانی و عوامل دمایی و شرایط آب‌وهوایی باشد.


مسئله دیگر این است، برف در مناطق سردسیر و کوهستانی وجود دارد. این شرایط برداشت و تأسیس ایستگاه‌های هواشناسی را به دلایل محدودیت دسترسی و هزینه‌بردار بودن آن محدود کند.


نکته حائز اهمیت دیگری که وجود دارد پراکنش و تعداد ایستگاه‌های هواشناسی است. ممکن از در بعضی از نقاط ایستگاه خیلی کم و در نقاطی دیگر تراکم ایستگاه‌ها بالا باشد.


تا اینجا از محدودیت‌های ایستگاه‌های زمینی صحبت کردیم. اما راه‌حل برای این محدودیت‌ها به نظر شما چیست؟ چگونه می‌توان کاری کرد میزان این محدودیت‌ها را به حداقل رساند.


بله همان گونه که درست حدس زدید سنجش از دور، به‌عنوان علم که می‌تواند در مطالعات علوم طبیعی و پارامترهای آب‌وهواشناسی خیلی کمک کند. می‌باشد. سنجش از دور علم مطالعه پدیده‌های سطح زمین بدون تماس مستقیم با آنها است.


ویژگی‌های سنجش از دور که باعث محبوبت آن شده می‌توان اشاره به تکرارپذیری، جامعیت و فارغ از محدودیت‌های مکانی و زمانی. تکرارپذیری اشاره به آن دارد که شما می‌توانید با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای داده‌های برف مربوط به سال‌های گذشته را نیز مورد تحلیل قرار دهید و در داخل مدل‌های خود استفاده کنید.


جامعیت آن اشاره به این ویژگی دارد که با تصاویر ماهواره‌ای می‌توانید با دیدی جامع و پیوسته مناطق مختلف را موردمطالعه قرار دهید. ویژگی بعدی و مهم سنجش از دوری، عدم پیروی این داده و تصاویر از مرزهای سیاسی و جغرافیایی است. یعنی شما می‌توانید حتی داده‌های برف سایز کشورها را مورد بررسی قرار دهید.



کاربرد سنجش از دور در مطالعات برف و یخ

با کمک سنجش از دور می‌توان 9 پارامتر برف را در مقیاس‌های ساعتی و ماهانه و روزانه موردمطالعه قرار دهید. این پارامترها در بسیاری از مطالعات می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.


  • پوشش برف
  • تراکم برف
  • عمق برف
  • آب معادل برف
  • ذوب برف
  • دمای برف
  • تبخیر برف
  • آلبیدو برف
  • مقدار بارش برف

کاربرد سنجش از دور در برف سنجی
کاربرد سنجش از دور در برف سنجی

از کدام تصاویر میتوانیم استفاده کنیم؟

  • لندست با توان تفکیک مکانی 30 متری
  • مودیس با توان تفکیک مکانی 500 متری
  • سنتینل 2 با توان تفکیک زمانی 20 متری
  • و البته یک سری از پروداکت های اماده دیگری نیز وجود دارد.

در ارتباط با هر کدام از این موضوعات بیشتری لازم داشتید میتوانید آموزش های زیر را دنبال کنید و اطلاعات جامعی را بدست بیاورید.


اندازه گیری ۹ پارامتر برف در گوگل ارث انجین


شناسایی مناطق برفی با تصاویر لندست در ENVI


آشکار سازی برف با تصاویر سنتینل ۲ در SNAP


اندازه گیری سطح پوشش برف با تصاویر سنتینل ۲ در گوگل ارث انجین

در بحث‌‌ پیرامون این مقاله شرکت کنید!

لگوی مدرسه سنجش از دور و جی ای اس
مدرسه سنجش از دور

ما در مدرسه سنجش از دور تلاش خواهیم کرد که مقالات به روز و کاربردی در مباحث مختلف برای علاقه مندان به این حوزه ها آماده و مهیا کنیم. ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در بهبود کیفیت سنجش از دور و جی ای اس کشور داشته باشیم.

پیشنهاد میکنیم این مقالات را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up