در این مقاله قصد داریم با نگاهی متفاوت به سری لندست نگاه بندازیم. خیلی ها باور دارند که با پیشرفت تکنولوژی و ظهر ماهواره هایی با رزلوشن بهتر لندست کارایی قدیم خود را ندارد و جایگاه خود را از دست خواهد داد. در این مقاله با ما باشید تا به شما بگوییم که چرا ماهواره لندست هیچگاه جایگاه خود را از دست نخواهند داد. ما در این مقاله از سری 1 تا سری 9 آن را مورد بررسی و  پردازش قرار خواهیم داد و به تفکیک هر کدام از آن ها را مورد بررسی قرار خواهیم داد. از شما کاربران مدرسه سنجش از دور میخوایم که نظرات خود را در مورد تصاویر لندست داخل کامنت ها بنویسند.


تصاویر لندست

قطفا خیلی از شما در بسیاری از پروژه های خود  اسم تصاویر لندست را شنیده اید یا خواهید شنید. تصاویری که جزء یکی از مهم ترین و پرکابرد ترین تصاویر ماهواره ای هستند. تا حالا به این فکر کردید که تصاویر لندست چرا انقدر کاربرد دارند. چرا انقدر در مطالعات علوم طبیعی و سایر علوم از آن استفااده میکنند. ما در ادامه دلیل آن را عنوان خواهیم کرد. اما اجازه بدید صادقانه به شما بگوییم که هیچ گاه لندست جایگاه خود را از دست نخواهد داد.

دلایل کاربرد تصاویر لندست | landsat

  • رایگان بودن آن
  • دارای پیشینه قوی (از سال 1972 )
  • پایش منظم سطح زمین
  • محدوده طیفی متناسب برای مطالعه علوم طبیعی

آرشیو بسیار غنی این تصاویر باعث شده که جایگزینی برای آن وجود نداشته باشد. این تصاویر از سال 1972 تا به امروز به صورت مستمر و رایگان در اختیار افراد مختلف قرار داشته است. امروزه نیز با ارائه کالکشن 2 لندست مسیر برای متخصصین از علوم دیگر باز شده است. در ادامه سری مختلف لندست را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

این آموزش را از دست ندهید: آموزش پردازش کالکشن 2 لندست در انوی

این آموزش را از دست ندهید: پردازش تصاویر لندست 9 در envi (رایگان)

معرفی سری تصاویر لندست

در سال 1972 بود که پروژه مشترک ناسا و ایالات متحده آمریکا با هدف پایش مناطق طبیعی و محیط زیست شروع شد. این تصاویر دارای توان تفکیک زمانی 15 روزه می‌باشد. یعنی از سال 1972 تا به امروز، این یعنی عالی یعنی بی نظیر!  تصاویر لندست دارای کاربرد های زیادی است. در زیر به صورت کلی به آن اشاره شده است. البته لندست دارای کاربردهای دیگری نیز می باشد که در زیر به اختصار به آن اشاره شده است.

  • مطالعات منابع طبیعی
  • مطالعات محیط زیست
  • مطالعات کشاورزی
  • مطالعات پوشش گیاهی
  • مطالعات منابع آبی
  • بررسی خطوط ساحلی
  • بررسی سیلاب ها
  • مطاعات پوشش برف
  • مطاعات آتش سوزی

تصاویر لندست، در محدوده های مرئی، مادون قرمز و حرارتی در پیکسل  سایز های 30 متری و 120 متری تصویر برداری می کند و البته بعضی از سری آن (لندست 8 و 7) آن نیز دارای باند پانکروماتیک 15 متری دارد و در مباحث فیوژن مورد استفاده قرار می گیرد. مبحث فیوژن امروزه کاربرد های زیادی دارد که میتواند آموزش رایگان آن را از سایت ما دنبال کنید.

تا الان 9 سری از تصاویر لندست در مدار زمین قرار گرفته است. البته لندست 9 لندست جدید بود که در سال 2021 در مدار زمین قرار  گرفت. در زیر به صورت مختصر نام و تاریخ در مدار قرار گرفتن و از مدار خارج شدن ارایه شده است.

نگاهی متفاوت به  ماهواره لندست

تصاویر لندست 1 | Landsat 1

اولین سری از تصاویر لندست در مدار زمین بود. اولین بار با اسم Earth resource technology satellite شناخته می شود اما بعد ها به اسم لندست تغییر اسم داد.

تاریخ پرتاب: 23 جولای سال 1372

تاریخ خارج شدن از مدار: 6 ژانویه سال 1978

تصاویر لندست 2 | Landsat 2

دومین  سری از تصاویر لندست بود که دارای دو سنجنده یکی به نام RBV و دیگری مولتی اسپکترال بود که دارای توان تفکیک زمانی 18 روزه بود.

تاریخ پرتاب: January 22, 1975

تاریخ خارج شدن از مدار: February 25, 1982

تصاویر لندست 3 | Landsat 3

سومین  سری از تصاویر لندست و اولین سری از تصاویر لندست بود که دارای باند حرارتی بود. اما متاسفانه باندهای حرارتی آن به دلیل آسیب دیدگی توانایی تصویر برداری در باند حرارتی نداشت.

تاریخ پرتاب: March 5, 1978

تاریخ خارج شدن از مدار: March 31, 1983

مشخصات باندی لندست 1 تا 5

تصاویر لندست 4 | Landsat 4

چهارمین  سری از تصاویر لندست است که تعداد باند های آن افزایش پیدا کرد. به نوعی تعداد باند های زیاد و افزایش به 7 تا از لندست 4 بود. دارای 6 باند در محدوده مرئی و مادون قرمز و یک باند حرارتی است.

تاریخ پرتاب: July 16, 1982

تاریخ خارج شدن از مدار: March 1, 1984

تصاویر لندست 5 | landsat 5

پنجمین  سری از تصاویر لندست که با ثابقه ترین ماهواره ها نیز است. این ماهواره به اسم TM یا Thematic mapper اسم گذاری شد که چیزی حدود 30 سال از سطح زمین تصویر بردای کرد.

تاریخ پرتاب: March 1, 1984

تاریخ خارج شدن از مدار: June 5, 2013

تصاویر لندست 6 | landsat 6

این ماهواره در زمان پرتاب منفجر شده و در مدار زمین قرار نگرفته است. نکته مهم این ماهواره دارا بودن باند پانکروماتیک 15 متری بود اما به دلیل مشکلات فنی در مدار زمین قرار نگرفت.

تصاویر لندست 7 | Landsat 7 |ETM+

هفتمین سری از تصاویر و ماهواره های لندست است که به آن ETM+ گویند. این تصاویر دارای باند ترمال 60 متری و باند پانکروماتیک 15 متری و سایر باندهای آن در واقع 30 متری است. این تصاویر از سال 2003 بعد دارای خطای راه راه شدگی است.

تاریخ پرتاب: April 15, 1999

تاریخ خارج شدن از مدار: هنوز فعال است.

تصاویر لندست 8 | landsat8

هشتمین سری از تصاویر لندست که دارای دو سنجنده OLI و TIRS است. این ماهواره یا تصاویر دارای 11 باند که 8 باند آن با ETM+ مشترک است. باند های حرارتی آن نیز 120 متری است.

زمان پرتاب: February 11, 2013

تصاویر لندست 9

این تصاویر در تاریخ September 2021 در مدار زمین قرار خواهد گرفت.

در شکل زیر میتوانید به صورت مفهومی زمان های قرار گرفتن ماهواره در مدار زمین را مشاهده کنید.

زمان در مدار قرار گرفتن تصاویر لندست

این مقاله از مدرسه سنجش از دور بخوانید: معرفی سری تصاویر سنتینل

در بحث‌‌ پیرامون این مقاله شرکت کنید!

لگوی مدرسه سنجش از دور و جی ای اس
مدرسه سنجش از دور

ما در مدرسه سنجش از دور تلاش خواهیم کرد که مقالات به روز و کاربردی در مباحث مختلف برای علاقه مندان به این حوزه ها آماده و مهیا کنیم. ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در بهبود کیفیت سنجش از دور و جی ای اس کشور داشته باشیم.

پیشنهاد میکنیم این مقالات را هم بخوانید

6 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up