انواع ترکیب رنگی در سنجش از دور

انواع ترکیب رنگی در سنجش از دور

برای‌آنکه ما بتوانیم باندهای سیاه‌وسفید را به‌صورت رنگی مشاهده کنیم از سیستم‌های رنگی برای ایجاد لایه‌های رنگی استفاده می‌کنیم. ما در مقاله انواع ترکیب رنگی در سنجش از دور در مورد سیستم‌های رنگی و انواع مختلف آن برای شما مطالبی آماده کرده‌ایم. نظر شما کاربران مدرسه سنجش از دور در مورد این مقاله چه است داخل کامنت بنویسید.

سیستم‌های رنگی

تصاویر ماهواره‌ای که در اختیار ما قرار می‌گیرد اطلاعات آن در طول موج‌های مختلف در قالب باند نمایش داده می‌شود این باندها به‌صورت سیاه‌وسفید است. برای اینکه بتوانیم این تصاویر را به‌صورت رنگی مشاهده کنیم از سیستم‌های رنگی استفاده می‌کنیم. ساده‌ترین نوع سیستم رنگی که مورداستفاده قرار می‌گیرید سیستم رنگی RGB یا قرمز، سبز و آبی می‌باشد.
در می‌گیرید سیستم رنگی RGB پدیده‌ها بر اساس ترکیب رنگی از 3 رنگ قرمز، سبز و آبی تشکیل می‌شود. برای درک بهتر این سیستم رنگی مثال‌هایی از آن ارائه می‌شود. این سیستم رنگی در تلویزیون‌ها، مانیتورها، گوشی‌ها و هر آن چه که از آن نور ساطع شود استفاده می‌شود.

در سنجش از دور با اختصاص دادن باندهای مختلف به این 3 کانال تصویر رنگی‌های مختلف ایجاد می‌شود. ما در آموزش ترکیب رنگی و آشنایی با نرم‌افزار انوی نحوه به‌دست‌آوردن این ترکیب‌های رنگی در انوی را آموزش داده‌ایم. در این مقاله به 3 سؤال پاسخ داده خواهد شد.

  • ترکیب رنگی در سنجش از دور چیست؟
  • ترکیب رنگی چگونه استخراج می‌شود؟
  • آیا ترکیب رنگی به‌عنوان یک خروجی سنجش از دور مطرح می‌شود؟

ترکیب‌های رنگی در سنجش‌ از دور

انرژی ساطع شده یا بازتاب شده از سطح زمین توسط سنجنده در یک سری کانال‌هایی با طول موج‌های مختلف قرار می‌گیرد و ذخیره می‌شود. این کانال‌ها را باند گویند. باندها به‌صورت سیاه‌وسفید هستند. برای‌آنکه ما درک بهتری از پدیده‌های سطح زمین ثبت شده داشته باشیم از ترکیب باندهای مختلف در سیستم‌های رنگی ترکیب رنگی مختلف تولید می‌شود که این اجازه را به ما می‌دهد که درک بهتری از تصاویر داشته باشیم.

البته ذکر این نکته نیز مهم است که چشم ما انسان‌ها به محدوده‌های مرئی حساس بوده و درک درستی از سایر محدوده‌ها ندارد. برای اینکه بتوانیم از این باندها نیز استفاده کنیم از ترکیب‌های رنگی کاذب استفاده می‌شود. در ادامه در مورد مهم‌ترین ترکیب‌های رنگی مطالبی ارائه خواهد شد.

 

انواع ترکیب رنگی در سنجش از دور

ساده‌ترین سیستم رنگی که وجود دارد سیستم رنگی طبیعی است. در این سیستم رنگی باندهای که در محدوده قرمز، سبز و آبی هستند را به محدوده متناظر آن انتقال می‌دهیم. در شکل زیر یک نوع سیستم رنگی طبیعی نمایش‌داده‌شده است. همان گونه که مشاهده می‌شود در سیستم رنگی طبیعی پدیده‌هایی که دیده می‌شود دقیقاً مثل چیزی است که ما در طبیعت پدیده را مشاهده می‌کنیم.

ترکیب رنگی کاذب و طبیعی در سنجش از دور
ترکیب رنگی کاذب و طبیعی در سنجش از دور

سیستم‌های رنگی کاذب

اگر به کانال‌های سیستم رنگی RGB باندهای متناظر داده نشود به آن سیسم رنگی کاذب گویند. هدف از سیستم‌های رنگی کاذب نمایش بهتر عوارض سطح زمین و همچنین درک باندهایی است که در محدوده چشم ما انسان‌ها نبوده است. در زیر لیستی از ترکیب‌های باندی مختلف کاذب را به شما معرفی می‌کنیم. سپس در ادامه در مورد نحوه ساخت این ترکیب رنگی بهتان آموزش خواهیم داد تا خودتان ترکیب رنگی مناسب ایجاد کنید.

ترکیب رنگی کاذب NIR, Red, Green

در این سیستم رنگی باند قرمز به NIR، باند سبز به Red و باند سبز به Green اختصاص داده می‌شود. این سیستم رنگی به‌عنوان یکی از معروف‌ترین سیستم‌های رنگی دنیا است. این سیستم رنگی برای نمایش پوشش گیاهی بسیار مناسب است. این سیستم رنگی به نام‌های CIR نیز مشهور است.

ترکیب رنگی کاذب SWIR-2, SWIR-1, Red

در این سیستم رنگی باند قرمز به SWIR-2، باند سبز به SWIR-1 و باند سبز به Red اختصاص داده می‌شود. از این سیستم رنگی برای شناسایی مناطق آبی مخصوصاً خطوط ساحلی استفاده می‌شود. در این سیستم رنگی برف‌ویخ نیز به‌خوبی دیده می‌شود. این نوع سیستم رنگی حتی برای بررسی گردوغبار موجود در جو استفاده می‌شود.

ترکیب رنگی کاذب SWIR, NIR, Red

در این سیستم رنگی باند قرمز به SWIR ، باند سبز به NIR و باند سبز به Red اختصاص داده می‌شود. این سیستم رنگی نیز گیاه به‌خوبی نمایش داده می‌شود. از کاربردهای دیگر این سیستم رنگی نمایش خوب مناطق آتش‌سوزی و نمایش دود حاصل از آتش‌سوزی است.

سیستم‌های رنگی مختلف را چگونه ایجاد کنیم؟

در مقاله انواع ترکیب رنگی در سنجش از دور ما سعی کردیم که شما را با سیستم رنگی و ترکیب رنگی مختلف آشنا کنیم. اما در بخش می‌خواهیم این مورد را به شما آموزش دهیم که چگونه باید ترکیب‌های رنگی بسازیم یا این ترکیب‌های رنگی چگونه ساخته شده است.

راز ساخت ترکیب‌های رنگی بررسی رفتار طیفی پدیده‌های مختلف است. در کتابخانه طیفی می‌تواند رفتار طیفی پدیده‌های مختلف را دست آورید. برای نمونه در شکل زیر رفتار طیفی گیاه نمایش‌داده‌شده است. در گیاه بیشترین بازتاب در محدوده مادون‌قرمز نزدیک است. یعنی باند مادون‌قرمز را به هر کانالی اختصاص دهیم پوشش گیاهی به آن رنگ نمایش داده می‌شود.

در شکل زیر 4 نمونه سیستم رنگی برای پوشش گاهی نمایش‌داده‌شده است. در شکل اول سیستم رنگی طبیعی است. در شکل دوم باند مادون‌قرمز را به کانال قرمز داده‌ایم در نتیجه پوشش گیاهی به رنگ قرمز دیده می‌شود. در شکل شماره 3 باند مادون‌قرمز به کانال سبز داده شده در نتیجه پوشش گیاهی به رنگ سبز دیده می‌شود. در شکل 4 باند مادون‌قرمز به کانال آبی داده شده است در نتیجه پوشش گیاهی به رنگ آبی دیده می‌شود.

سیستم های رنگی مختلف بر اساس رفتار طیفی
سیستم های رنگی مختلف بر اساس رفتار طیفی

آیا ترکیب‌های رنگی به‌عنوان خروجی سنجش از دور می‌باشد؟

در پاسخ به این سؤال باید گفت خیر، سیستم‌های رنگی برای درک بهتر تصاویر و پدیده‌های روی آن بوده و به‌عنوان یک خروجی در سنجش‌ازدور مورداستفاده قرار نمی‌گیرد. در سنجش از دور زمانی کاری انجام می‌شود و خروجی است که یک استخراج داده باشیم. ترکیب رنگی به‌عنوان خروجی سنجش از دور نمی‌باشد.

 

 

خلاصه مقاله انواع ترکیب رنگی در سنجش از دور

در این مقاله در گام اول در مورد سیستم‌های رنگی مطالبی ارائه شد و سیستم رنگی RGB معرفی شد که ساده‌ترین سیستم رنگی می‌باشد. در ادامه در مورد ترکیب رنکی تصاویر ماهواره‌ای و انواع آن مطالبی ارائه شده است. به‌صورت کلی دو ترکیب رنگی طبیعی و کاذب داریم. در سیستم رنگی طبیعی چیزی که می‌بینیم دقیقاً عین چیزی است که در طبیعت آن را می‌بینیم. سیستم رنگی کاذب نیز برای درک بهتر پدیده‌ها و محدوده‌های است که چشم انسان به آن حساسیت ندارد. در ادامه نیز در مورد نحوه ساخت ترکیب‌های رنگی و اعتبار آن در سنجش از دور مطالبی ارائه شده است.

در بحث‌‌ پیرامون این مقاله شرکت کنید!

لگوی مدرسه سنجش از دور و جی ای اس
مدرسه سنجش از دور

ما در مدرسه سنجش از دور تلاش خواهیم کرد که مقالات به روز و کاربردی در مباحث مختلف برای علاقه مندان به این حوزه ها آماده و مهیا کنیم. ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در بهبود کیفیت سنجش از دور و جی ای اس کشور داشته باشیم.

پیشنهاد میکنیم این مقالات را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up