تصاویر ماهواره ای جعلی یا دیپ فیک

تصاویر ماهواره ای جعلی یا دیپ فیک

آیا شما اسم تصاویر ماهواره ای جعلی یا دیپ فیک (Deepfake) را شنیده اید؟ تصاویر که میتواند کار متخصصین این رشته را با مشکلاتی مواجه کند؟ اما برای آنکه بتوانیم به زبان خیلی ساده این تصاویر را بررسی کنیم ابتدا لازم است که یک تعریف جامع از Deepfake داشته باشیم.

دیپ فیک (Deepfake) چیست؟

دیپ فیک، اسم یک سری از تکنیک جدیدی برمبنای هوش‌‌ مصنوعی است که به واسطه آن تصاویر و ویدئو‌های دروغینِ واقع‌گرایانه درست می‌شود. ابتدا از این تکنیک برای تولید ویدیو از افراد مختلف ایجاد می شود اما اخیرا در مباحث مختلف از آن استفاده می شود.

لذا به طور کلی ترکیبی از یادگیری هوش مصنوعی و جعل می باشد. این فن آوری در کنار کاربرد های بسیار خوبی که میتواند داشته باشد میتواند ی تهدید برای خیلی از مباحث باشد.

تصاویر ماهواره ای جعلی یا دیپ فیک چیست؟

به بکارگیری الگوریتم‌های هوش مصنوعی و از طریق تغذیه این الگوریتم‌ها با استفاده از عکس‌ها و نقشه‌های ماهواره‌ای مختلف، می‌توان تصاویر ماهواره‌ای جعل عمیق تهیه کرد که حاوی جاده‌ها، ساختمان‌ها، عوارض جغرافیایی و غیره غیر واقعی باشند یا ابعاد و ارتفاع و موقعیت ساختمان‌ها، جاده‌ها و غیره در آنها با اهداف مغرضانه جابجا شده باشند. این یعنی اصل سنجش از دور زیر سوال می رود.

تصاویر ماهواره ای Deepfake
تصاویر ماهواره ای Deepfake

فرض کنید شما از مناطق شهری یک تصویر بدست شما می رسد. شما به عنوان یک سنجش از دور کار به دنبال استخراج اطلاعات هستید. اما این تصاویر جعلی است، لذا اطلاعات شما نیز جعلی است. البته این فن آوری همیشه مضر نیست و میتواند در مباحث شبیه سازی تغییرات مناطق مختلف با هدف تحقیق در مورد گرمایش زمین، گسترش شهرنشینی، پیش بینی تحولات آتی مورد بررسی قرار گیرد.

کاربرد های تصاویر دیپ فیک

بررسی تغییرات در زمان آینده برای عوامل مختلف

شبیه سازی مناطق شهری با هدف آموزشی (عدم استفاده نظامی)

معایت تصاویر دیپ فیک

امکان حذف مکان های مهم و نظامی

استفاده سیاسی از تصاویر

مخفی کردن اثرات جنایی و جنایات جنگی

مخفی سازی تغییرات آب و هوایی

راهکار های مقابله با تصاویر دیپ فیک

استفاده از تصاویر چند سنجنده ای

استفاده از تصاویر با مرجع قوی

تهیه نقشه از مراکز رسمی

آیا مقاله ای در مورد تصاویر دیپ فیک وجود دارد؟

بله ژائو و همکارن در سال 2020 در مقاله ای تحت عنوان Deep fake geography? When geospatial data encounter Artificial Intelligence این موضوع را مورد بررسی قرار داده است. و توانسته اند تصاویر فیک ایجاد کنند.

 

اشتراک مقاله
آخرین مقالات سنجش از دور

برای ارسال دیدگاه حتما باید ثبت نام یا وارد حساب کاربری خود شوید

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
keyboard_arrow_up