پایگاه داده مکانی و تفاوت دو نوع File وPersonal

پایگاه داده مکانی و تفاوت دو نوع File وPersonal

در این مقاله کاربردی قصت داریم که پایگاه داده مکانی و تفاوت دو نوع File وPersonal را مورد بررسی قرار دهیم. اما قبل از این کار لازم است که تعریف جامع از دیتابیس داشته باشیم. به صورت کلی دو نوع دیتابیس داریم یکی مکانی است و دیگر غیر مکانی می باشد. فرض کنید که الان شما در داخل سایت مدرسه سنجش از دور ثبت نام کرده اید اطلاعات شما در داخل دیتابیس ذخیره سازی می شود.

دیتابیس یا پایگاه داده چیست؟

به مجموعه ای از اطلاعات گفته میشه که دارای نظم و سازمان دهی می باشند دیتابیس گویند اما اگر بخوایم یک تعریف جامع تری از دیتابیس داشته باشیم باید گفت که به مجموعه ای از داده های به هم مرتبط پايگاه داده می گويند که لزوما اين داده ها از نظر فيزيکی در يک مکان قرار ندارند ولی با هم ارتباط منطقی دارند.

برای اینکه مدیریت بر روی این سیستم داده داشته باشیم از سيستم مديريت پايگاه داده استفاده میکنیم. سيستم مديريت پايگاه داده ها سيستمی است شامل مجموعه ای از داده های به هم مرتبط و همچنين مجموعه ای از برنامه ها برای مديريت آن داده ها بکار گرفته می شود.

پایگاه داده مکانی و تفاوت دو نوع File وPersonal

همانگونه که اشاره کردیم پایگاه داده ما میتواند مکانی و غیر مکانی باشد. اگر بحث مکان مطرح شود به آن پایگاه داده مکانی یا Geodatabase گویند. ژئودیتابیس های مختلفی با اهداف خاص طراحی شده است. شرکت ESRI به عنوان یکی از بزرگترین شرکت های جی ای اس دنیا در داخل نرم افزارهای خود دو نوع ژئودیتابیس قرار داده است. اما قبل از آن لازم است که شما چندین نوع پایگاه داده را بشناسید.

انواع رایج پایگاه داده مکانمند

  • ژئودیتابیس های شرکت ESRI
  • Oracle
  • PostgreSQL
  • IBM
  • MySQL
  • Microsoft SQL Server

 

ژئودیتابیس های شرکت ESRI

شرکت ESRI در داخل نرم افزارهای خود دو نوع ژئودیتابیس دارد که تحت عنوان های File Geodatabase و Personal GeoDatabase می باشد. اما شاید این سوال برای شما مطرح شود که در داخل کارهای خود از کدام نوع باشد استفاده کنیم. اگر در رابطه با ساخت دیتابیس در ArcGIS سوال داشتید یا آموزش خواستید میتواندی محصول آموزشی ساخت دیتابیس در ArcGIS را مشاهده بفرمایید.

Personal GeoDatabase

این نوع دیتابیس برای ذخیره سازی اطلاعاتی است که حجم آنها پایین تر از 2 گیگ می باشد. در این نوع دیتاست از سیستم Microsoft Access برای ذخیره سازی فایلهای خود استفاده میکند. این نوع سیستم عامل در ویندوز قابل اجرا بوده و فشرده سازی خوبی نیز روی آنها صورت نخواهد گرفت. اما به صورت کلی اگر هدف شما تحلیل مکانی با شیپ فایل و یا خروجی گرفتن و انتقال ساده فایل ها باشد در این صورت Personal GeoDatabase می تواند گزینه خوبی برای کار شما باشد. فرمت این فایل ها mdp می باشد.

File GeoDatabase

شرکت ESRI برای آنکه بتواند محدودیت حجم فایل را از دیتابیس خود بردارد از روش ذخیره سازی باینری برای فایل های خود استفاده کرد. در این حالت تا 1 ترابایت نیز میتوان اطلاعات را دخیره سازی کرد. به صورت کلی اگر هدف شما ذخیره سازی فایل های رستری با حجم بالا، فشرده سازی فایل ها، تحلیل مکانی و بهینه سازی داده های باشد این نوع دیتابیس میتواند برای کار شما بسیار مفید باشد. فرمت این دیتابیس gdp می باشد.

چرا از پایگاه داده ها استفاده کنیم؟

دیتابیس ها به طور کلی تمام سيستم هايی که منظور حذف کاغذ از سيستمهای اداری به کار گرفته می شوند و در نهايت امکانات اضافه تری نيز به کاربران خود می دهند. برای مثال سامانه بانک ها، همین وبسایت مدرسه سنجش از دور و خیلی دیگر از سامانه های کشور جز دیتابیس ها هستند. اما برای آنکه مزیت دیتابیس درک کنیم ابتدا در مورد معایت شیپ فایل صحت خواهیم کرد.

شاید این سوال برای شما پیش بیاد، ما چرا اصلا دیتابیس بسازیم چه کاریه آخه؟ شیپ فایل میسازیم خیلی ساده و ازش استفاده میکنیم. اما این شیپ ها یک سری معایت دارند که اگر تعداد فایل های شما زیاد شود میتواند برای شما دردسر درست کنند. شیپ فایل ها تکرار زياد داده ها و عدم تطبيق نمونه های مختلف دارند. به عبارتی مشکل هماهنگی فايلهايی که با فرمتهای مختلف داده ها در آنها ذخيره شده اند و تکرار داده های يکسان در چند فايل وجود داشته است.دسترسی مشکل به داده ها در حالت عادی همواره وجود داشته است و در نهایت کنترل برقراری يک شرط خاص در داده ها، يک کار پيچيده به همراه تعداد زيادی خط کد بود.

مزایای ژئودیتابیس ها

فرض کنید شما یک سری لایه اطلاعاتی دارد که در بعضی از ویژگی ها اعداد پرت نمیتواند قبول باشد. برای نمونه سن افراد نمیتواند عدد منفی باشد. در داخل دیتابیس ها به سادگی میتوان این موارد را کنترل کرد. یا به عنوان یک مثال دیگر در داخل ژئودیتابیس ها میتوان قوانین توپولوژی برای فایل های خود تعریف کرد. به صورت کلی مهم ترین مزیت های ژئودیتابیس ها عبارت است از:

  • مزایای استفاده از ژئودیتابیس
    مزایای استفاده از ژئودیتابیس
  • کاهش افزونگی داده‌ها
  • اجتناب از ناسازگاری داده‌
  • اشتراک آسان داده ها
  • حفظ امنیت داده ها
  • حفظ یکپارگی داده ها
  • اعمال استانداردها

در بحث‌‌ پیرامون این مقاله شرکت کنید!

لگوی مدرسه سنجش از دور و جی ای اس
مدرسه سنجش از دور

ما در مدرسه سنجش از دور تلاش خواهیم کرد که مقالات به روز و کاربردی در مباحث مختلف برای علاقه مندان به این حوزه ها آماده و مهیا کنیم. ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در بهبود کیفیت سنجش از دور و جی ای اس کشور داشته باشیم.

پیشنهاد میکنیم این مقالات را هم بخوانید

6 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • ژاله رضوانی
    2023-01-09 13:25

    جواب سوالی که میخواستم رو گرفتم،ممنون

    پاسخ
    • آرمان صمدی
      2023-01-10 20:29

      سلام
      خانم مهندس رضوانی

      خیلی خوشحالم از اینکه بکارتون اومده
      موفق باشید

      پاسخ
  • صادقی
    2023-10-31 09:48

    با سلام
    ممنون از شما بابت مطلب مفید و آموزنده

    پاسخ
    • آرمان صمدی
      2023-10-31 15:51

      سلام و احترام

      خواهش میکنم مهندس جان
      خدا قوت

      پاسخ
  • حمزه مسیحی،کارشناسی ارشد بیماری شناسی گیاهی
    2023-12-22 21:13

    تشکر.اجر و پاداش شما با خدای متعال.این مطالب خیلی بدردم خورد. از سر درگمی بیرون آمدم

    پاسخ
    • آرمان صمدی
      2023-12-23 12:32

      سلام و احترام
      مهندس حمزه مسیحی عزیز

      آرزوی موفقیت برای شما

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up