مدرس دوره

آرمان صمدی

زمان ویدیو

20 دقیقه

جلسات دیگر آموزش

در جلسه

سوم مقدماتی

تاریخچه جی ای اس

در این ویدئو به بررسی تاریخچه جی ای اس خواهیم پرداخت. نیاز است به عنوان یک متخصص جی ای اس با پیشینه توسعه این نرم افزار آشنا شد. جی ای اس سیر تکاملی بلوغ مانند داشته است که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت. در این ویدئو پیشیه و نیاز انسان به سامانه اطلاعات جغرافیایی خواهیم پرداخت.

تاریخچه جی ای اس

اولین داده ی مکانی در۲۰۰ سال قبل از میلاد بین سال های ۲۷۶ تا ۱۹۴ پیش از میلاد مسیح توسط اراتوستن از جغرافیدانان یونان قدیم که ساکن اسکندریه بود ارائه شد. اراتوستن به عنوان پدر جغرافیا شناخته می شود. اعتبار علم جغرافیا و اصطلاحاتی که امروزه استفاده می شوند به این جغرافیدان تعلق دارد.

 راجر تامسون پدر علم GIS می باشد که اولین بار از کلمه GIS در مقاله خود درسال ۱۹۶۸ استفاده کرده است. اولین کنفرانس در مورد GIS در لندن در سال ۱۹۷۵ برگذار شد. اولین کنفرانس ESRI در سال ۱۹۸۱ برگذار شد و تنها ۱۸ شرکت کننده داشت.

اما به صورت خلاصه تاریچه جی ای اس در زیر ارائه شده است.

اوایل توسعه

اولین نشانه‌های استفاده از GIS به دهه 1950 بازمی‌گردد، زمانی که تجزیه و تحلیل داده‌های مکانی با استفاده از کارت‌های پرفوره (Punched Cards) آغاز شد.

دوره اولیه تحقیقات

در دهه 1960، تحقیقاتی در زمینه تجزیه و تحلیل داده‌های مکانی و اطلاعات جغرافیایی در دانشگاه‌ها و سازمان‌های دولتی شروع شد. راه‌اندازی سیستم‌های اطلاعات جغرافیایی به عنوان یک پروژه پژوهشی در دانشگاه‌ها نیز آغاز شد.

تأسیس اولین شرکت‌ها

در دهه 1970، شرکت‌های تجاری نخستین نسخه‌های تجاری از سیستم‌های اطلاعات جغرافیایی (GIS) را توسعه دادند و به بازار عرضه کردند.

پیشرفت تکنولوژی

در دهه 1980، با پیشرفت تکنولوژی رایانه‌ها، افزایش قابلیت‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری، GIS به سرعت پیشرفت کرد. این پیشرفت‌ها از جمله افزایش سرعت پردازش داده‌ها، امکان نمایش نقشه‌ها در رایانه‌ها، و ایجاد ابزارهای تحلیلی پیشرفته بود.

گسترش استفاده در صنایع مختلف

در دهه 1990 و 2000، GIS به عنوان یک ابزار اساسی در صنایع مختلف شناخته شد، از شهرسازی و مدیریت منابع طبیعی تا حوزه بهداشت و امور انسانی. همچنین در این دوره، داده‌های مکانی به کمک فناوری‌های جدید مانند GPS و تصاویر ماهواره‌ای بسیار غنی‌تر شدند.

آینده GIS

در دهه‌های اخیر، GIS به کمک پیشرفت هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء (IoT)، به مفهوم ایجاد “شهر هوشمند”، مدیریت بحران، کشاورزی هوشمند، و تحقیقات تغییرات اقلیمی بهره‌برداری قوی‌تری پیدا کرده است.

اشتراک ویدئو
آخرین دوره های جامع
آخرین دوره های رایگان

برای ارسال دیدگاه حتما باید ثبت نام یا وارد حساب کاربری خود شوید

20 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • جعفری
    2021-08-14 23:50

    سلام وقت بخیر
    عالی بود خانم دکتر خسته نباشید

  • فاطمه خالوئی
    2021-08-17 08:57

    عرض سلام و وقت بخیر عالی بود سپاس از توضیحات مفیدتون

  • مهران بریوه
    2021-08-22 23:59

    سپاسگزاریم از لطفتون، خسته نباشید. فوق‌العاده عالی و مفید.

  • متین
    2021-08-23 21:16

    سلام، خسته نباشید
    آموزش ها تا اینجا که خیلی خوب بودن
    ممنون از شما
    من راجب تاریخچه جی ای اس مطلبی خوندم که در ادامه میزارم

    دکتر Roger Tomlinson به عنوان پدر GIS شناخته می شود. او اولین GIS را در اوایل دهه 1960 میلادی برای Canada Land Inventory طراحی و توسعه داد. وی به عنوان مفسر عکس برای Spartan Air Services در کانادا فعالیت می کرد و آن ها بر روی پروژه شناسایی بهترین مکان برای درختکاری در کنیا کار می کردند. Tomlinson روش های دستی مختلفی را برای روی هم قرار دادن متغیرهای زیست محیطی، فرهنگی و اقتصادی به کار برد که بسیار هزینه بر بودند و لذا تصمیم گرفت با رایانه این کار را امتحان کند که نتیجه آن موفقیت آمیز بود. در نهایت وی این روش را به Canada Land Inventory که مسئولیت استفاده از داده برای آمایش سرزمین را به عهده داشت، فروخت. روش GIS وی کار سه ساله با بودجه 8 میلیون دلار را به کار چند هفته ای با 2 میلیون دلار بودجه کاهش داد.

  • آروشا
    2022-02-01 13:16

    سلام / سپاسازتوضیحات ارزنده شما خانم دکتر
    از زمان اولین تمدن ها، برای نمایش اطلاعات مربوط به سطح زمین از نقشه استفاده می شده است
    ناوبران، نقشه برداران زمینی و ارتش از نقشه برای نمایش موقعیت مکانی عوارض جغرافیایی مهم استفاده می کرده اند.
    نقشه برداری زمین و تهیه نقشه رکن مهمی در امپراطوری روم باستان بود و با سقوط امپراطوری روم، تهیه نقشه نیز در آن دوران به فراموشی سپرده شد.
    تا اینکه در قرن هجدهم مجدداً دولتهای اروپایی به اهمیت تهیه نقشه برای طراحی و برنامه ریزی اراضی پی بردند و مؤسسات ملی مسئول تهیه نقشه پوششی کشورها شدند.

  • آروشا
    2022-02-01 13:20

    ادامه ..
    در قرن بیستم گسترش سریع علم و تکنولوژی باعث تقاضای بیشتری برای نمایش سریعتر و دقیقتر حجم های بزرگتری از اطلاعات جغرافیایی شد.
    در حال حاضر داده های جغرافیایی سریعتر از آنکه بتوانند تجزیه و تحلیل شوند، جمع آوری می گردند.

  • ناشناس
    2023-01-02 18:17

    پذیرش GIS در جریان اصلی بین سالهای 1990-2010 آغاز شد. این امر با تعدادی پیشرفت فناوری اطلاعات تسهیل شد: رایانه ها ارزان تر ، سریعتر و قدرتمندتر می شدند. تعداد فزاینده ای از گزینه های نرم افزار GIS وجود داشت و داده های نقشه برداری دیجیتالی به راحتی در دسترس بود. این پیشرفت ها ، همراه با پرتاب ماهواره های جدید رصد زمین و ادغام فناوری سنجش از دور با GIS ، برنامه های کاربردی بیشتری را در حال توسعه یافت. GIS به کلاسها ، کسب و کارها و دولتها در سراسر جهان راه یافت.

    با سلام و عرض ادب بسیار عالی ممنون از آموزش خوبتون

  • خاندوزی از دشت بزرگ گلستان ایران زمین
    2023-08-08 22:31

    درود و بدرود بر شما که زکاه علم تان را نشر می دهید همیشه پیروز و سر افراز و نام شما فرزندان ایران زمین جاودان باد اینطور در اعتلای این مرز و بوم گام قدم بر می دارید و

  • فرشته
    2023-10-23 16:24

    در ایران، اولین مرکزی که به طور رسمی استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی را در کشور آغاز کرد سازمان نقشه‌برداری کشور بود که در سال ۱۳۶۹ بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی، عهده‌دار طرح بکارگیری این سیستم شد.
    فعالیتهای اجرایی پروژه ایجاد سیستم اطلاعات جغرافیایی در وزارت صنایع و معادن، از فروردین ۱۳۷۱ آغاز گردید و هم اکنون از این سیستم به طور گسترده در ارتباط با فعالیتهای آن استفاده می‌گردد.

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
keyboard_arrow_up