ماهواره های تجاری
در سالهای اخیر با پیشرفت تکنولوژی فضا نیز مکانی برای کسب درامد کشور های بزرگ شده است. به گونه ای که کشور چین و روسیه بیشترین ماهواره تجاری را در اختیار دارند.
سوالی که شاید برای کاربران عزیز پیش بیاد اینه که چرا ما از این ماهوارههای تجاری استفاده کنیم و برای هزینه پرداخت کنیم درحالی که میتوان از تصاویر رایگان استفاده کرد؟
برای پاسخ به این سوال باید از چند جنبه یه این قضه نگاه کرد:
برای پاسخ به این سوال باید از چند جنبه یه این قضه نگاه کرد:
این ماهواره ها در مدار های پایین قرار دارند و دارای توان تفکیک مکانی (سانتی متر) و طیفی خیلی بهتری هستند و در مواردی همچون نقشه کشی و نقشه برداری املاک، زمین کشاورزی و شهری، نظارت و پایش منابع گاز و نفتی بکار میروند.
نکته مهم تر بحث توان تفکیک زمانی است. برای مثال شما فرض بکنید الان ی آتش سوزی رخ داده است برای پایش آتش سوزی نیاز به تصاویر لحظه ای دارید، استفاده از تصاویر رایگان با توان تفکیک زمانی یکسان است برای مثال 15 روز است.
این ماهواره ها توانایی تغییر در زاویه دید دارند به همین دلیل است که توانایی پایش سطح زمین را دارند و بر اساس نیاز کاربران در تاریخ تعیین شده تصویر برداری میکنند.
در سالهای اخیر تعداد زیادی ماهواره تجاری وجود داشته است، در اینجا مهم ترن آنها آورده شده است:
ماهواره Worldview
اولین سری از این ماهواره (WORLDVIEW-1) در سال 2007 در مدار زمین قرار گرفت. اولین سری از ماهواره دارای توان تفکیک 50 سانتی متری در تک باند بود.
سری دوم از این ماهواره (WORLDVIEW2) در سال 2008 در مدار زمین قرار گرفت. این ماهواره دارای توان تفکیک 46 سانتی متری برای باند پانکروماتیک و 1.85 متری برای باند طیفی است.
سری سوم از این ماهواره ها در سال 2014 به فضا پرتاب شد. نکته حاتز اهمیت داشتن تعداد باند طیفی بالا آن بود. این ماهواره دارای 29 باند طیفی با توان تفکیک 1.24 متری بود. این ماهواره باند پانکروماتیک با توان تفکیک 31 سانتی متر را دارد.
سری چهارم از این سنجنده نیز در سال 2016 در مدار زمین قرار گرفت. این ماهواره دارای 4 باند طیفی با توان تفکیک مکانی 1.24 متری و باند پانکروماتیک با توان 31 سانتی متری است.
ماهواره IKONOS
این ماهواره در سال 1999 توسط ایالات متحده آمریکا به فضا پرتاب شد. اولین ماهواره ای بود که توانایی تصویر برداری از زمین با توان تفکیک بالا داشت. از این ماهواره به عنوان یکی از پیشرفت بزرگ انسان در صنعت فضا یاد میشود.
این سنجنده دارای 4 باند طیفی با دقت 4 متر و یک باند پانکروماتیک با دقت 1 متری است. مهمترین کاربرد های این ماهواره نقشه برداری اراضی زراعی زراعی، مطالعه پوشش گیاهی، ممیزی مالیاتی، جنگل و … است.
ماهواره Quickbird
ماهواره تجاری با توان تفکیک بالا که در سال 2001 در مدار زمین قرار گرفت و در سال 2015 از مداز خارج شد. این سنجنده دارای توان تفکیک 61 سانتی متر در محدوده پانکروماتیک و برای باند های طیفی آن بسته به ارتفاع آن بین 1.63 تا 2.44 متری متغییر است.
ماهواره RapidEye
این ماهواره در سال 2008 در مدار زمین قرار گرفت. این ماهواره به طور متوسط دارای توان تفکیک 5 متری است. این ماهواره شاید منحصر به فرد ترین باند آن باند لبه قرمز است که در مطالعات منابع طبیعی، پوشش گیاهی و کشاورزی به کار میرود.
ماهواره GeoEye
این ماهواره در سال 2008 در مدار زمین قرار گرفت. دارای یک باند پانکروماتیک با دقت مکانی41 سانتی متری و 4 باند طیفی با توان مکانی 1.65 متری است. اوایل قرار بود که ماهواره GeoEye-2 به فضا پرتاب شود اما بعد ها اسم آن تغییر و همان Worldview-4 شد.
ماهوراه Pleiades
این ماهواره در سال 2011 توسط فرانسه در مدار زمین قرار گرفت. این ماهواره تا حدودی شبیه به GeoEyeاست. این ماهواره دارای توان تفکیک 50 سانت در باند پانکروماتیک و توان تفکیک 2 متری در محدوده طیفی است.
ماهواره اسپات (SPOT)
اولین سری از این ماهواره ها در سال 1986 با همکاری فرانسه و هند در مدار زمین قرار گرفت. تا الا نسخه های SOPT5, SPOT6 و SPOT7 وجود دارد.
اولین سری از ماهواره اسپات بود که ر سال ۱۹۸۶ به فضا پرتاب شد. این ماهواره دارای توان تفکیک 5 متری در باند پانکروماتیک، مادون قرمز نزدیک آن 20 متری و مرئی و مادون قرمز نزدیک آن 10 متری است.
ماهوراه RADARSAT
ماهواره راداری که در سال 1995 در مدار زمین قرار گرفت و در سال 2013 از مدار زمین خارج شد. هدف از این ماهواره زیست محیطی و منابع طبیعی بود. رادارست در محدوده 5.6 سانتی متر تصویر برداری میکند (باند C).
از جمله ماهواره تجاری دیگر میتوان: Disaster Monitoring Constellation (DMC)، SkySat، Geofan، CartoSAT ResourceSAT، KOMPSAT نام برد